Back to top

Att vara en bra värd

1 つの投稿 / 0の新しい投稿
WS Member ユーザー WS Member の写真
Att vara en bra värd

Hantera förväntningar

Diskutera förväntningar med din potentiella gäst angående måltider och/eller köksprivilegier, badrumsanvändning och sovlösningar. Har du husdjur? Barn i huset? Allergier de bör veta om? Jobbar du på ovanliga tider? Vill du bli förvarnad en viss tid innan gästen anländer? Din Warmshowers profil är en perfekt plats att dela all denna information på förhand. Försök hålla saker så rättfram som möjligt.

Duschmöjligheterna kan vara få för den regelbundna camparen, så det första dina gäster vill göra är förmodligen att fräscha till sig. Ge dem lite utrymme till detta innan du bombarderar dem med frågor om deras resa (men glöm så klart inte att ställa de frågorna senare!). Visa dem ett säkert ställe där de kan lämna sina cyklar och utrustning, och en lämplig plats att städa cyklarna vid behov och möjlighet.

Om din budget inte tillåter dig att bjuda din gäst på mat, låt dem veta det på förhand så att de har möjlighet att ordna detta på annat sätt. Mat är bränsle för cykelresande, vilket betyder att deras aptit troligtvis är betydligt större än din egen. Rekommendationer för närliggande restauranger är ett plus.

Gyllene regeln

Behandla dina gäster på samma sätt som du hade förväntat dig att bli behandlad om du var en gäst i deras hem. Håll överenskommelser om tid och plats, och låt din gäst veta om ditt schema skulle ändras på något vis.

Var en resurs

Om du planerar att vara värd regelbundet, är det en bra idé att ha ett lager med resurser på förhand så att du inte behöver upprepa dig själv om och om igen. En karta över området kan vara ovärderlig för att hitta vad gästen är intresserad av, allt från cykelmekaniker till matbutiker och restauranger. Ge direktiv för den bästa vägen ut ur staden som kanske råkar gå förbi ett bra bageri eller en vacker utsikt.

Lita på magkänslan

Om du av någon anledning känner dig obekväm i situationen, tacka nej till att stå som värd. Om någonting inte känns rätt i er första konversation, är det förmodligen någonting som gör att det inte är rätt för dig. Tacka för frågan och stå helt enkelt över möjligheten.

Lite räcker långt

Även om det inte verkar som en stor sak, begränsa hur länge en och samma gäst stannar hos dig. Kom ihåg vad Benjamin Franklin sa: "Gäster börjar, precis som fisk, stinka efter tre dagar". Detta gäller även för flera olika gäster som kommer efter varandra.

Om du bor på eller nära en populär cykelväg, kan du få många förfrågningar från cyklister. Var medveten om var din gräns går. Har du haft mycket gäster en period kanske det är dags att ta en paus innan du välkomnar fler in i ditt hem. Det är okej att säga nej.

Om allt det här låter som mycket att hålla ordning på, eller om det helt enkelt inte passar i ditt liv just nu, kanske det är bäst för dig att låta bli att vara värd just nu. Var medveten om dina egna behov och gränser och lyssna på dem, för allas skull.

Tack till Adventure Cycling för den här artikeln som först publicerades som How to be a good host i serien Bicycle Travel Etiquette